1968 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesinin Baştımar köyünde dünyaya gelen Dündar Alikılıç, ilk, orta ve lise öğrenimini Sürmene’de tamamladı.
1985-1986 öğretim yılında Atatürk üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümüne kayıt yaptırıp, 1989 yılında bu bölümden mezun oldu.
1990-1997 yılları arasında istanbul’da, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel müdürlüğü, Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda çalıştı.
1993’te marmara üniversitesi Türkiyat Enstitüsü’nde Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda “Şehnâme-i nadirî” adlı çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı.
Askerlik hizmetini yedek subay olarak istanbul-Tuzla ve Ağrı-Patnos’ta yaptı.
1997’de Atatürk üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kütüphanecilik Bölümü, Arşivcilik Anabilim Dalı’nda öğretim elemanı olarak göreve başladı.
2002’de Atatürk üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yeniçağ Anabilim Dalı’nda “17. Yüzyıl Osmanlı Saray Teşrifâtı ve Törenleri” adlı çalışmasıyla doktorasını tamamlayarak, doktor unvanını aldı.
2003’te Kütüphanecilik Bölümü Yardımcı Doçent kadrosuna atandı.
2013 yılında Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’ne Doçent, 2018 yılında da aynı bölümün Profesör kadrosuna atandı.
Halen Atatürk üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyesi ve Türk Arşiv Derneği üyesi olarak, tarihi kütüphanelerimiz ve arşivlerimiz hususunda çeşitli çalışmaları bulunmaktadır.
İmparatorluk Seremonisi, Abbasî Devletinden Hakkâri Beyliğine İrisan Beyleri, Hakkâri Tarihi, Sürmene nüfus Defteri ve Ahmed Ziyaeddin Gümüşhânevî Hayatı, Eserleri, Kurduğu Kütüphaneler ve Ruh’ül Arifin Risalesi adlı kitapları bulunmaktadır.
Evli olup, iki çocuk babasıdır.